Collegesite


Op de collegesite staat heel wat te gebeuren! Een nieuw stadhuis voor de diensten van stad en OCMW, de verbouwing en uitbreiding van de bibliotheek, een ondergrondse rotatieparking, de komst van een Brasserie - Grand Café en private woonontwikkelingen.

Stadhuis

Centraal gelegen in het centrum, met zijn gevel gericht naar het marktplein, is het oude collegegebouw de perfecte plaats voor het nieuw stadhuis. Het ontwerp bewaart de karakteristieke voorgevel en de vleugel met kapel en toneelzaal. De hoofdtoegang komt op de hoek van de Collegestraat en de Markt waar een opvallende insnijding in de gevel wordt gemaakt.

 

Wonen aan de Graaf van Loonstraat

Aan de Graaf van Loonstraat worden twee nieuwe woonvolumes gepland. Het volume dwars op de Graaf van Loonstraat wordt ingevuld met een 65-tal levensloopbestendige woonentiteiten.
De unieke ligging, vlakbij het stadscentrum en zijn faciliteiten (publieke dienstverlening, handel, horeca, …), maken van deze plek de ideale locatie voor dit type woningen.
Het volume parallel met de Graaf van Loonstraat omvat een 28-tal commerciële doorzonappartementen met inpandige terrassen die uitgeven op het binnenplein.

 

Markante groene architectuur op de locatie van het oud stadhuis

Op de locatie van het oude stadhuis komt een markant gebouw met een commerciële plint en daarboven 3 verdiepingen met in totaal 12 appartementen.
Een opvallende gevel, waar groene klimplanten langs regenkettingen omhoog reiken, overstijgt de typische architectuur van projectbouw en geeft het marktplein iets extra.

Uitbreiding van de bibliotheek

Om de bibliotheek helemaal klaar te stomen voor de toekomst wordt het gebouw op het gelijkvloers uitgebreid met o.a. een lees- en studieruimte en een polyvalente zaal.
De uitbreiding heeft een oppervlakte van circa 235 m².
De uitbreiding, die zich naar het nieuwe binnenplein richt, biedt mogelijkheden voor een aangenaam lezersterras en vormt meteen ook de nieuwe ingang.

Tijdlijn

 1. 2017

  • Aankoop gebouwen en terreinen door stad Beringen
  • Gunning PPS project aan THV The College
  • Afsluiten samenwerkingsovereenkomst
  • Gezamenlijk masterplan en schetsontwerp voor herontwikkeling collegesite en nieuw marktplein
 2. 2018

  • Sloop oud stadhuis, schoolgebouwen en sporthal
  • Archeologisch onderzoek
  • Verkrijgen van omgevingsvergunning totaalproject
  • Start bouwwerken op de collegesite volgens vastgelegde chronologie
 3. 2019

  • Start bouwwerken
 4. 2020

  • Einde bouwwerken en omgevingsaanleg