E313 renovatie Beringen: start werkzaamheden in zicht

Begin juni start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de renovatie van de E313 ter hoogte van het complex Beringen. Tegelijkertijd zorgt Wegen en Verkeer ook voor een grondige renovatie van twee bruggen over de snelweg.

Welke werken worden uitgevoerd en waarom? Het huidige wegdek van de E313 ter hoogte van Beringen is in slechte staat. Vanaf het complex richting Antwerpen renoveert AWV het wegdek in beide richtingen over een afstand van 2,3 km. De rijweg wordt tot en met de onderfundering vernieuwd en heropgebouwd in gewapend beton. Dat is een veel duurzamer materiaal dan asfalt, gelet op het zware vrachtverkeer.

Gelijktijdig met de snelwegvernieuwing voorziet AWV ook extra pechhavens aan de buitenkant van de rijweg, om eventueel op termijn de pechstrook te gebruiken als dynamische spitsstrook tot aan het complex Ham. Nog tot 2021 onderzoekt eerst een milieueffectenstudie (project-MER) de mogelijke effecten ervan op mens en omgeving. Tot dan komt er alvast geen extra rijstrook.

Gezien de bruggen van de Beverlosesteenweg en de Rijsselstraat over de werfzone lopen, grijpt AWV tot slot de kans om ook deze bruggen te renoveren. Op de bruggen voeren we onder andere betonherstellingen en schilderwerken uit. De brug van de Beverlosesteenweg krijgt zelfs een nieuwe toplaag asfalt.
 

Renovatie wegdek E313: impact op complex 26 Beringen

Op maandag 8 juni starten de eerste voorbereidende werken, zoals het maken van de doorsteken in de middenberm. Dit gebeurt ’s nachts met beperkte hinder voor verkeer op de snelweg. Overdag is er geen hinder.
Tijdens de effectieve renovatiewerken vanaf 20 juni zijn de rijstroken waarop gewerkt wordt niet toegankelijk. Doorsteken in de middenberm leiden het verkeer naar de overkant van de snelweg. Verkeer op de snelweg blijft dus steeds mogelijk, maar moet ter hoogte van de werfzone over twee versmalde rijstroken in elke richting.
De werken op de snelweg hebben ook een impact op de op- en afritten van het complex Beringen. Die zijn om de beurt voor 1,5 maand afgesloten. Verkeer tussen Antwerpen en Paal/Beringen volgt telkens een omleiding via het complex 25a Tessenderlo:
  • Oprit richting Antwerpen afgesloten van zaterdagavond 20 juni tot zaterdagochtend 1 augustus.
  • Afrit Beringen/Paal, komende van Antwerpen, afgesloten van vrijdagavond 31 juli tot maandagochtend 14 september.

Meer informatie via digitale nieuwsbrief

Op www.wegenenverkeer.be/beringen vind je steeds de meeste actuele informatie. Je kan je inschrijven op de digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Nog vragen? Contacteer de bereikbaarheidsadviseur op het nummer 011 43 38 55 (tijdens de kantooruren) of via bereikbaar.limburg@wegenenverkeer.be.

Comments