be-MINE


be-MINE: de mijnsite van Beringen

be-MINE

be-MINE is voorbije jaren uitgegroeid tot een attractiepool, zowel om te winkelen, te sporten als te ontspannen. Ook de komende jaren staan nog ambitieuze projecten op stapel. Zo wordt de horeca op de site verder uitgebouwd en is er het project be-MINE PIT. In deze nieuwe toeristische attractie zal de bezoeker op een actieve manier het werken in een mijn kunnen beleven en wordt het verhaal van de Limburgse mijnwerker verteld.

be-MINE is niet alleen een toeristisch project maar ook een stedelijk project. Zo krijgt een deel van het badzalengebouw een herbestemming als school. De kleuter- en basisschool ‘Straf!’ zal zich hier vestigen. Ook het wonen op het houtpark krijgt in de komende jaren een verdere invulling.

 

 

 

 

 

Klimcentrum Alpamayo: Het nieuwste, grootste en gezelligste klimcentrum.

Wonen op be-MINE: Wonen op één van de uniekste locaties van België.

Duikcentrum Todi: Het eerste snorkel- en duikcentrum in Europa.

Sportoase be-MINE: Dé nieuwe hotspot voor waterfanaten.

Mijnmuseum: Het grootste mijnmuseum van Vlaanderen.

Toerisme Beringen: De toeristische dienst bij uitstek.

Kantoren: Adviesgroep United Experts / United Blox is de nieuwe eigenaar.

Mia Mensa: restaurant

Avonturenberg: Ontspannen en sporten op de kleine terril.

Woonzorgcentrum Sporenpark: Een uitgestrekte woonzorgcampus in een groene omgeving.

be-MINE Boulevard: 15.000 m² aan winkelplezier.

Erfgoed: Als toeristische trekker.

be-MINE PIT: het nieuwe mijnwerkerspad

In de ophaalgebouwen komt er een bezoekerscentrum. Hier start het nieuwe mijnwerkerspad: een authentieke mijnbeleving die uniek is in de wereld en het volledige verhaal van de Limburgse mijnwerkers vertelt.
Bezoekers lopen in de voetsporen van de mijnwerkers – tot het einde van hun shift.
In de interactieve ondergrondsimulatie ervaren ze de zware werkomstandigheden aan den lijve: de drukkende warmte, de geuren, het lawaai van de pneumatische boren …
De reconstructie van twee verdwenen passerelles biedt de bezoeker een indrukwekkend zicht op de mijn en haar omgeving.
Na het mijnwerkerspad zetten bezoekers hun ontdekkingstocht buiten voort op een ‘highline’, 7,5 meter boven de grond. Dit verlengstuk loodst hen over de oude watercollectoren naar het gerenoveerde waterkasteel en de grootste koeltoren.
De drie ploegendiensten van de mijn liggen aan de basis van drie avontuurlijke routes doorheen de gebouwen, elk met hun eigen invulling – voor jong én oud. Onder leiding van oud-mijnwerkers zijn ook begeleide bezoeken mogelijk. Op die manier wordt be-MINE PIT een aantrekkelijke daguitstap voor families, cultuurliefhebbers en meerwaardezoekers.

Oude elektriciteitscentrale wordt evenementenhal

De turbinezaal met de voormalige compressoren van de centrale zal worden omgevormd tot een eventlocatie van bijna 2.000 vierkante meter groot waar tal van activiteiten kunnen plaatsvinden.
Vlaams minister Ben Weyts gaf op 9 april het symbolisch startschot. De investering van 395.000 euro gebeurt in kader van het SALK-project.
De voorbereidende werken zijn gestart.

Tijdlijn

 1. 2019

  • Evenementenhal in elektriciteitscentrale

 2. 2020

  • Opening nieuwe school ‘Straf!’

   

   

 3. 2021

  •  Opening be-MINE PIT