Lutgart

Lutgart, hippe plek in Beringen!

Met de tijdelijke invulling van de Sinte-Lutgartsite geeft de stad Beringen samen met haar ondernemers, verenigingen en burgers een nieuwe toekomst aan de site. Niet door vandaag al concrete plannen te tekenen, wel door samen te experimenteren en te testen wat de rol van deze plek kan worden.

Beleef en creëer

Na de verhuis van de Sinte-Lutgartschool naar de nieuwe scholencampus op Bogaersveld in 2017 staan de gebouwen aan de Brouwerstraat en de Hoogstraat grotendeels leeg. Waar het initieel de bedoeling was om hier een klassiek binnenstedelijk winkel- en woonproject te ontwikkelen, is nu gekozen voor een innovatief project, een creatieve hotspot voor iedereen die wil ondernemen, creëren en beleven. Het ruwe authentieke karakter van de scholensite, de wirwar aan gebouwen en klaslokalen vormen een uniek decor als tijdelijke locatie voor winkels, horeca, kantoor- of werkruimtes. Lutgart is een levendige site door ook het verenigingsleven hier tijdelijk experimenteel een plaats te geven en de speelplaats om te vormen tot een publieke ruimte met een speels karakter. Ook hier komt er weer ruimte om te creëren, bv. met street art en events.

Deze plek kreeg ook een logo. Lutgart in een sterk en krachtig lettertype, met een speciale R met een hoekje uit. Dit om het creatieve en unieke van de site in de kijker te plaatsen.

Start bij Lutgart

Lutgart is dé plek waar je als jonge of startende ondernemer terechtkan. Het is de bedoeling om op een laagdrempelige manier winkel-, bureau- of werkruimte ter beschikking te stellen aan ondernemers en makers zodat zij naar hartenlust kunnen experimenteren met nieuwe winkel- en horecaconcepten of dienstverlening. Maar er is ook plaats voor ontmoeting, jeugd, cultuur en sport. Het is deze mix die moet zorgen voor kruisbestuiving, beleving en dynamiek!

Wie kan je op de site vinden?

 1. Skin City: tattoo shop
 2. Baracc.: koffiebar / concept store
 3. Dingens: barometers en klokken
 4. Vegan Options: foodbar
 5. Hen Hen: koffiebar en vintage shop
 6. Puur Nique: beautyshop, gezichtsbehandelingen en wenkbrauwen
 7. Fleurige Foliekes: kinderkleding, cadeautjes en stoffen
 8. Het Blauw Huis: jeugdhuis voor senioren en mantelzorgers
 9. Da Luigi Pizza: pizza en pasta
 10. Èle et Moi: dameskleding
 11. Vroeger en NU: brocante
 12. Dienst cultuur: expositieruimtes
 13. Atelier Netka Croonenborghs: schilderatelier en vintage deco
 14. Atelier Gwen Rotsaert: kunst
 15. Nelnails & Beauty: nagelstudio
 16. Mañana mañana: cocktail- en taco bar
 17. Justice & Samir Gym: gym en kickboxingclub

Verdiep -1

Verdiep +1

Op zoek naar ondernemers

Geïnteresseerd om ook te starten, te testen, te experimenteren op Lutgart?
Neem dan contact op via lutgart@vastgoedbeheer.com.

Alle updates van nieuwe winkels en events kan je volgen via Facebook of via Instagram.

Om deze ontwikkelingen van deze creatieve plek voor pop-ups en startups verder te ondersteunen en Lutgart beter toegankelijk te maken, is een deel van het gebouw langs de Brouwersstraat afgebroken. De vroegere speelplaats wordt een meer aantrekkelijke publieke ruimte met groen, zitbanken en wat leuke speeltoestellen. Uiteraard blijft er voldoende ruimte voor het organiseren van events. De stad heeft United Experts als ontwerper aangesteld.

 

Tijdlijn

 1. 2019

  16 maart: kijkdag geïnteresseerde ondernemers
  1 juli: start eerste initiatieven

 2. 2020

  tot aan de zomer: plaatselijk uitvoeren van sanerings- en sloopwerken en aanleg pop-up publieke ruimte.

 3. 2021

  maart: werken om site nog aantrekkelijker te maken